Ramazan ayının yaklaşması ile birçoğumuz sürekli olmasa dahi oruç tutmaya başlayacak. Bu durumu aslında kilo vererek değerlendirmeniz mümkün olacaktır. Eğer ramazanda oruç tutarak kilo verirseniz ramazan sonrasında yaz aylarında ya da plajda çok daha fit bir vücuda sahip olmanız mümkün olacaktır. Oruç tutarken eğer doğru beslenirseniz kilo verecek ancak yanlış beslenirseniz kilo alacak ve hiç istemediğiniz sonuçlarla karşılaşacağınız kesin bir durumdur. Bizim tavsiyemiz bu yazımızda sizlere vereceğimiz tavsiyelere uyarak oruç tutmayı bir avantaja dönüştürmeniz ve zayıflamak adına değerlendirmeniz olacaktır.
Eğer ramazan ayı dışında da kilo vermekte zorlanıyorsanız doğru diyet nasıl yapılır isimli yazımızı okumanızı, bunun dışında da spor yapmakta zorlanıyorsanız da spor yapmadan kilo vermenin yolları isimli yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Konumuza dönersen oruç tutarak kilo nasıl verilir?
Sahur Öğünü
Sahur öğünü ramazan ayında yemek tüketeceğiniz iki öğünden birisi olacaktır. Genellikle üç öğünlü beslenmeye alışık olan vücudumuzun dengesini bozmamak adına sahur öğününe bir kahvaltı öğünü olarak bakmalısınız. Aynı zamanda uzun süre susuz kalacağınızı da hesap ederek sahur öğününde tuzlu ve yağlı besinlerden uzak durmaya özen göstermelisiniz. Sahurda haşlanmış yumurta, domates, salatalık, biraz yoğurt, üç adet ceviz ve az tuzlu peynir önerebileceğimiz besinler arasında yer almaktadır. Bunlara ve bunlara benzer besinler tüketmeye özen göstermelisiniz.
Tabii söylemeye bile gerek yok ancak uzun süreli susuzluğu hesap ederek de bolca su tüketmeye özen göstermelisiniz.
İftar Öğünü
İftar ramazanda sizin iki öğününüzden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. İftar akşam yemeği yerine geçmektedir. İftarda orucunuzu su ile açmaya özen göstermelisiniz ancak sadece bir bardak su içmeniz doğru olacaktır. Sonrasında bir adet hurma ya da zeytin tüketmelisiniz. Yemeğe çorba ile başlamaya özen gösterin ki uzun süredir boş olan midenizi hemen katı yiyeceklerle doldurarak yormayın. Çorbanızı da mümkün olduğunca yavaş tüketmeye gayret göstermelisiniz. 4-5 dakika çorba tüketimi için ideal bir süre olacaktır.
Çorbanızı tükettikten sonra hemen ana yemeğe geçmeyin. Öncelikle 3-5 dakika bir süre boyunca ara verin. Bu arada da hareket etmeye çalışın. Yani evde bir iki tur atmanız yeterli olacaktır. Vermiş olduğunuz bu ara sonrasında ana yemeğe geçebilirsiniz. Ana yemeğinizin etli ya da tavuklu olmasında fayda olacaktır. Ana yemekle birlikte mutlaka yoğurt ya da salata tüketmeye ve mümkün olduğunca az ekmek tüketmeye özen göstermelisiniz.
Eğer tatlı yemek istiyorsanız tatlınızı da mümkünse sütlü seçin ve tüketebildiğiniz kadar az tüketmeye özen gösterin ki biz hiç tüketmemenizden yanayız.
İftardan sonra aradan yaklaşık 3 ya da 4 saat geçtikten sonra ise meyve ya da bitki çayı tüketmeyi ihmal etmeyin. Bu öğün sizin metabolizma hızınız arttıracak ve yediğiniz yemekleri daha hızlı eritmenize yardımcı olacaktır.
Ramazanda kilo verme yöntemi iyi fikir
Orucun faydaları saymakla bitmez orucu insana öğreten Allah’tır