Kemik erimesi, tıp dilinde osteoporoz olarak bilinen bir kemik hastalığıdır. Bu hastalığı genel olarak tanımlamak gerekirse, kemikler içerisinde bulunan kalsiyum miktarının zamanla azalmasıdır. Bu azalmaya bağlı olarak da kemikler dayanıklılığını kaybetmekte ve çok kolay şekilde kırılabilecek duruma gelmektedir. Peki, Kemik Erimesini Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Kemik Erimesine Neden Olan Faktörler
Her ne kadar kemiklerde kalsiyum azalmasının neden olduğu bir hastalık gibi görünse de etkenlerini sadece bu kadarla sınırlamak doğru olmamaktadır. Osteoporoza neden olan diğer faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz.
1-Dengesiz beslenmeye bağlı olarak kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin alımının azalması,
2-Hareketsiz kalma,
3-Kemikler için önemli olan gün ışığından yeterli oranda yararlanamama,
4-Sigara kullanımı,
5-Alkol kullanımı,
6-Cinsiyet,
7-Düşük vücut kitle endeksi,
8-Yaş,
9-Hastanın ailesinde bulunan kemik erimesi geçmişi,
10-Hormonsal sorunlar,
11-Yeme bozuklukları ve yemeyi etkileyen cerrahi müdahaleler ile hastalıklar,
12-Böbrek yetmezliği,
13-Hastanın kullanmış olduğu ilaçlar osteoporoz riskini artıran ve bu hastalığa neden olan başlıca faktörlerdendir.
Kemik Erimesinin belirtileri nelerdir?
Kemik erimesi genel olarak sırtta ve omurga bölgesinde başlayan ağrılarla kendini belli eder. Bunun nedeni de kemik erimesinin neden olduğu küçük kırıklardır. Zamanla bu kırıklar iyileşse de yaş ilerledikçe kemiklerin kendini onarım hızı da yavaşlar.
Bu nedenle küçük kırıklar zamanla daha büyük kırıklara dönüşür. Bunların yanında da kamburlaşma ve hastada görülen boy kısalması da belirtileri arasında gösterilebilir.
Kemik Erimesi Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalıkta tedavinin asıl amacı kemiklerde bulunan yıkımın azaltılması, kemiklerin güçlendirilmesi ve kemik hücrelerinin yapımını artırılmasıdır. Bu nedenle çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların yapısında genel olarak kemiklere olumlu etkisi olan kalsiyumun ve D vitamininin olduğunu görürüz.
Bu ilaçların yanında yapılan egzersizler ve güneş ışınlarından elde edilecek yararlar kemik sağlığı açısından oldukça etkilidir. Bu yöntemler kemiklerde kırık olmayan hastalar için koruyucu tedavi süreci olarak adlandırılır.
Omurgada kırıkları olan hastalar için ise cerrahi müdahale ile kemik erimesinin tedavisi yapılmaktadır. Cerrahi müdahale ile birlikte kemikler, kemik çimentosu veya organik olan çeşitli malzemelerle birlikte kemiğin içi doldurularak sağlamlaşması sağlanır.