ZATÜRRE AŞISI

Zatürre Nedir?

Zatürre, son yıllarda yaşanılan pandemi dolayısı ile adını daha sık duyduğumuz rahatsızlıklar arasındadır. Pnömoni hastalığı, yani insanların kullanım şekliyle zatürre 65 yaşın üstündekiler ve çocuklar için önemli riskler taşımaktadır. Toplumlar için önemli olan nokta olabildiğince aşılanmanın sağlanmasıdır. Akciğer organının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan hastalığa halk tabiri ile zatürre denmektedir. Bu yazımızda zatürre hakkında bilgilendirmeler yapmaya çalışacağız.

Zatürrenin Nedenleri Nelerdir?

Zatürre hastalığı, parazit, mikrop, virüs ve bakteriler sebebiyle meydana gelebilmektedir. Pnömokok isimli bakteri özellikle zatürreye sebep olmaktayken, aynı zamanda menenjit ve beyin iltihaplanması türevleri gibi rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.

Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?

Öksürük, baş ve göğüs ağrıları, balgam gibi rahatsızlıklar meydana getirebilmektedir. Nefes almada zorlanma, tansiyon düşmesi ve morarma gibi belirtiler baş göstermektedir.

Zatürre Aşısı Yararları Nelerdir?

Oldukça yayın görülen ve pnömokok bakterisine bağlı olarak ortaya çıkan zatürre hastalığına çözüm olarak zatürre aşısı tavsiye edilmektedir. Bu bakteriye bağlı ortaya çıkabilecek tüm rahatsızlık ve hastalıklara karşı çözüm sağlamaktadır.

Zatürre Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Aşının uygulandığı bölgede ki özellik kol kası içine uygulanmaktadır, geçici süreli ağrı, ateş ve hassasiyet yaşanmaktadır. Kolay ve uygulanabilir yapıda olan bu aşının farklı yan etkileri mevcut değildir.

Zatürre Aşısı Covid-19 Hastalığına Karşı Etkili midir?

Elde edilen veriler üzerinde, zatürre aşısının covid-19 salgınına yakalanmasını önlediği bulgusu mevcut değildir. Covid aşısı yerine geçebilir nitelikte bir yapısı yoktur. Sadece uygun bulunan risk grubu içerişinkilerce zatürre aşısı yaptırılmalıdır. Hali hazırda zatürre kaynaklı akciğer rahatsızlıkları bulunan hastaların, covid salgınına yakalanması ile rahatsızlıklarında artış beklenmesi muhtemeldir.

Zatürre Tanısı Nasıl Konur?

Bu acımasız hastalığın erken tanısı da diğer tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi aşırı önem arz etmektedir. Belirtmiş olduğumuz şikayetleri ile birlikte akciğer grafisi çekimine gidilmelidir. Kan sayımı ve elektrikli akciğer tomografileri de tanı teşhis açısından etkilidir. Balgam örnek alımlarıyla da tanı oluşturulabilmektedir.

Yorum yapın