İnsanlar gebe kaldıklarında elbette ki beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu yüzden hamilelik süreci boyunca ne yiyip ne içtiğiniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Günümüzde en çok sorulan sorular arasında hamilelikte sağlıklı beslenme için yapılabilecekler nelerdir? Sorusu bulunmaktadır.
Hamilelik Sürecinde Nasıl Beslenilmesi Gerekmektedir?
Hamilelik sürecinde besin değeri yüksek ürünler tercih etmelisiniz. Asla aç kalmamalısınız. Çünkü sizin aç kalmanız bebeğinizin de aç kalması demektir. Seyrek öğünler yenine sık öğünleri tercih edin. Kalorisi düşük fakat besin değeri yönünden zengin yiyecekler tercih etmelisiniz. Taze meyveler ve sebzeleri ara öğünlerde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca beslenmenizin düzeni çok önemlidir. Beslenme düzeninizi oturtturup almanız gereken besinlerin hepsinden farklı günler içerisinde tüketin. Beslenme düzeninizin dışına çıkmamaya çalışın.
Hamilelikte Beslenmenin Önemi
Hamilelikte insanlar normal beslenmesine ek olarak bazı besin maddeleri tüketmelidir. Bu besin maddeleri bebeğinizin gelişimini etkiler. Bu yüzden de gebelikte dengeli ve düzenli bir beslenme izlemelisiniz. Vücudunuza zararlı ürünleri tüketmemelisiniz. Sigara, alkol ve asitli yiyecekler tüketmemelisiniz. Böylece sizin ve bebeğinizin sağlığı tehlikeye girmemiş olur.
Hamilelikte Alınması Gereken Besin Öğeleri Nelerdir?
Hamilelik sürecinde diğer besin maddelerinin yanı sıra bazı besin öğelerini de tüketebilirsiniz.
Bu besin öğelerini şu şekilde sıralayacak olursak bunlar;
- Protein (et ve süt ürünleri, brokoli, mercimek, balık )
- Yağ (hayvansal yağlar, Hindistan cevizi yağı ve diğer yağlar; alınması gereken normal miktarlarda)
- Şeker, (vücudun gereksinimi kadar)
- Kalsiyum (süt, yoğurt, badem ıspanak)
- Demir (et, kayısı, baklagiller)
- Folik Asit (yumurta, bezelye, portakal suyu, lahana, mercimek)
- Çinko (mantar, yoğurt, susam, et, kabak çekirdeği)
- C vitamini (portakal, limon, domates, mango)
- A vitamini (ıspanak, havuç, pazı)
Tüm bu besin öğelerini sizler de tüketerek bebeğinizin ve sizin sağlığını güçlendirebilirsiniz. Bu vitamin ve mineraller ile hastalıklara karşı önlem almış olursunuz.
Özetle bebeğinizin ve sizin sağlığınız için dengeli, düzenli bir beslenme programı uygulamanız gerekir. Böylece bebeğiniz dünyaya geldiğinde çok daha sağlıklı olur.