Günümüzde insanlar düzensiz hayat tarzı ve yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle bazı hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Diyabet de bu sebeplerle ortaya çıkabilen yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, akciğer hastalıkları gibi diğer pek çok hastalıktan sadece biri. Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak da biliniyor. Kişinin genetik yatkınlığından da meydana gelebilecek olan şeker hastalığı, hareketsiz bir yaşam ve yanlış beslenme alışkanlıkları gibi sebepler bir araya geldiğinde görülme olasılığı artan bir hastalık oluyor. Şeker hastalığı tanısı koyulmadan önce fiziksel olarak fazla şikayet yaratmayıp aniden ortaya çıkmayabiliyor. Gizli Şeker hastalığı ise kişide kan şekeri değerlerinin yüksek görülüp şeker hastası olarak nitelendirilemeyecek sınırlar içerisinde yer alması olarak ifade edilir. Bu anlamda gizli şeker belirtileri birçok insanın merak ettiği bir konu haline geliyor.
Gizli Şeker Hastalığı Nedir?
Pre-Diyabet olarak da bilinen Gizli Şeker hastalığı, kişide kan şekeri değerlerinin yüksek seyredip diyabet tanısı koyabilmek için gereken sınırdan yetersiz olması durumudur. Son dönemlerde hareketsiz yaşam tarzının birçok insan tarafından benimsenmesi ve yanlış beslenme alışkanlıklarının gündelik yaşama entegre edilmesi ile bazı hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Gizli Şeker hastalığının sebepleri arasında bunlar da yer almaktadır. Araştırmalara göre Gizli Şeker tanısı koyulan hastalara dikkat edilmediği sürece 10 yıl sonra Tip-2 Diyabet teşhisi koyulabiliyor.
Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri Neler?
İlerlemesi ve dikkat edilmemesi halinde Şeker hastalığına dönüşebilen Gizli Şeker hastalığının birçok belirtisi bulunuyor.
Bunlar;
- Aşırı derecede tatlı yeme isteği
- Aşırı derecede açlık hissi
- Bulanık Görme
- Sık sık idrara çıkma
- Sık sık su içme ihtiyacı hissetme
- Uyku problemleri yaşama
- Kilo alma şeklinde ifade edilebilir.
Gizli Şeker tanısı koyulan kişiler gizli şeker belirtileri dikkate alınarak düzenli egzersiz ve sağlıklı bir beslenme ile hastalığın şeker hastalığına dönüşmesinin önüne geçebilirler.
Gizli Şeker Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Gizli Şeker tedavisi etkili bir şekilde gerçekleştirildiğinde hastalığın Şeker hastalığına dönüşme riski azalmaktadır. Düzensiz bir yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığı varsa öncelikle bunlarda düzenlemeye gidilerek tedavi uygulanabilir. Gerekli görülen yerlerde tedaviye ilaçla devam edilebilmektedir.