Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit her yaştan insanın yaşadığı bir sağlık sorunudur. Farklı türlerde olabilmektedir. Sinüzit nasıl tedavi edilir? Sorusuna da sinüzitin tipine ve durumuna göre cevap verilmesi gerekir. Sinüzit tedavisinde farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Sinüzit, hem medikal hem de cerrahi tedaviye başarılı sonuçlar veren bir rahatsızlıktır. Her iki şekilde de tedavisi yapılabilmektedir. Sinüzit çeşitlerine göre tedavi şekli belirlenir. Genelde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Ancak; bu tedavi şekline rağmen iyileşme görünmüyorsa sinüzit ameliyatı gerekli olabilir.

Sinüzit Hakkında

Sinüsler, kafa kemiklerinin içine yerleşen ve ağızları burun içine açılan, içi hava dolu kemik boşluklarıdır. Sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın bakteriyel, viral ve mantar gibi etkenlerle iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Sinüzit, iki haftadan kısa sürerse akut sinüzittir. İki ile on iki hafta arası sürerse subakut sinüzit, on iki haftadan uzun sürerse kronik sinüzit adı ile adlandırılır.

  • Göz ve yüz çevresinde zonklayan bir baş ağrısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Boğaz ağrısı
  • Burun ve genizden sarı renkli akıntı
  • Halsizlik
  • Hafif ateş
  • Konsantre güçlüğü

Özellikle çocuklarda iştahsızlık, bulantı, kusma, öksürük şeklinde belirtileri vardır. Bazen bir tek belirtisi olabileceği gibi bazı hastalarda aynı anda birkaç şikayet yaşanabilmektedir. Sinsi bir hastalık olarak da nitelendirilmektedir. Genellikle kış aylarında görülür. Soğuk algınlığından sonra aniden belirtileri görülebilir.sinuzit nasil tedavi edilir

İlaç Tedavisi

Kronik bronşitler, ilk olarak ilaç tedavisi ile tedavi edilirler. Yukarıda da bahsedildiği gibi antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotikler, hastalığın genel durumuna yani şiddetine göre kullanılır. 10 ile 21 gün arasında süreyle kullanımı gerekebilir. Elbette bu miktarlar uzman hekim tarafından belirlenecektir.

Sinüzit Ameliyatı

Bazı hastalarda sinüzit, çok daha dirençli olabilmektedir. Bu tür vakalarda hastalık ilaçlara karşı direnir ve hastalıkta iyileşme gözükmez. Bu hastalar için sinüs ameliyatı gerekmektedir. Bu ameliyat ile başarı şansı % 90 civarlarındadır. Ameliyat sonrası hastalığın tekrar edebilme ihtimalinin olup olmadığı merak edilmektedir. Burun için ve sinüs polipli olgularda sinüzitin tekrar etme olasılığı vardır. Bu ihtimal ise % 30 civarlarındadır. Sinüzit ameliyatları çocukluk çağlarında da yapılabilmektedir. Ancak; 13-14 yaşlarından sonra bu ameliyat yapılabilir.

Yorum yapın