Uzun ve sağlıklı bir yaşamın yolu; kalp sağlığının korunmasından geçmektedir. Yaşamlarınızda yapacağınız küçük değişiklikler ile hem kalp sağlığınızı hem de genel olarak sağlık durumunuzu iyileştirebilirsiniz. İşte sağlıklı bir kalp için yapmanız gerekenler:
- Sağlıklı Beslenme alışkanlığı kazanın
- Tansiyonunuza dikkat edin ve kontrol altında tutun
- Kan şekerinize dikkat edin ve kontrol altında tutun
- İdeal kilonuzda olun
- Yıllık sağlık testlerinizi yaptırın
- Sigara kullanıyorsanız acilen bırakın
- Stresten uzak durun
Nasıl Sağlıklı Beslenilir?
Kalp sağlığı için düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar sonucunda, diyet yapmış ve sağlıklı beslenmiş kişilerin ölüm oranlarında yüzde 30 ile yüzde 60 arasında bir azalma görülmektedir. Bu nedenle, beslenmede taze sebze ve meyveye, lifli gıdalara, balığa ağırlık verilmesi gerekirken sağlığa zararı olan ürünlerden ve özellikle fast food ürünlerinden uzak durmak gerekmektedir. Beslenme şeklinde, tüketilen toplam yağ oranı, diyetin yüzde 30’unu geçmemelidir ve doymuş yağ oranı maksimum yüzde 10 ile sınırlandırılmalıdır. Kırmızı etin haftada iki kere yaklaşık olarak 200 gram tüketilmesi, günlük tuz tüketim miktarının 5 gram ile sınırlandırılması, alkol tüketiminin kısıtlanması ve diyette balığa yer verilmesi, sağlıklı bir kalp için gereklidir.
Sigaranın Kalp Sağlığına Zararı Nedir?
Sigara kullanımı, damar içlerindeki kolesterol ve yağ kireç birikimini hızlandıran, sağlığa tamamen zararı bulunup hiçbir yararı olmayan bir maddedir. Kalp hastalıklarının tetiklenmesi ya da ani ölümlerin başında sigara kullanımı gelmektedir. Çünkü damar tıkanıklığı sonucunda yaşanan ani kalp krizi, ani ölümlere neden olabilmektedir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir kalp için sigara alışkanlığı bırakılmalıdır.
Sigara damar tıkanıklığına yol açtığı gibi aynı zamanda kanın akışının bozulmasına, iyi huylu kolesterol HDL’nin azalmasına, kötü huylu kolesterol LDL’nin artmasına neden olmaktadır.
Sağlıklı Bir Kalp İçin Spor Yapın
Spor, fiziken durumu elverişli olan herkesin yapması gereken ve hatta hayatın bir parçası haline getirilmesi gereken bir alışkanlıktır; sağlıklı kalpler için bir gerekliliktir. Spor yapmak zaman gerektirmektedir fakat spor yapmak için zamanı olmayan kişiler de hayatlarında ufak değişiklikler yaparak spor faaliyetlerinde bulunabilmektedir. İşe giderken, bir durak önce inilmesi, arabanın uzağa park edilmesi ve işe yürüyerek gidilmesi, asansör yerine merdiven kullanılması gibi değişiklikler hareketliliği sağlamaktadır. Kalp sağlığının korunması için haftanın 3 günü yarımşar saat spor yapılması tavsiye edilmektedir.