Kronik yorgunluk sendromu nedir? Kronik yorgunluk sendromu, bireylerin yeterli miktarda dinlenmesine karşın devamlı olarak kendilerini yorgun, bitkin hissetmeleri ile kendini belli eden bir psikolojik hastalıktır. Kişiler hiç bir şey yapmak istemez, yorgun, mutsuz, enerjisiz ve sıkkın hissederler. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu rahatsızlık kimilerinde yalnızca yorgunluk ile kendini belli ederken, kimileri günlük işlerini bile yapamaz hale gelirler.
Kronik Yorgunluk Yaşamanın Nedeni Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu kişilerin günlük yaşamlarını bile son derece kötü etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kronik yorgunluk sendromu 30 ila 50 yaş arasında görülebilen erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanan psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın en büyük nedeni stres olarak bilinmektedir. Yaşamları stresli olan bireylerin iş hayatı yoğun, sosyal aktivitesi az ve kendilerine vakit ayıramayan kişilerde kendini belli eden bir rahatsızlıktır.
Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri
Kronik yorgunluk sendromu nedir? Ve kronik yorgunluk sendromu belirtileri nelerdir? Bu soruların cevabı kişilerin kendilerini yorgun, sıkkın ve bitkin hissetmelidir ve vücutlarında stresin verdiği belirtileri eklem ve kas ağrıları olarak kendini göstermesidir.
Kronik yorgunluk sendromu belirtileri;
- Devamlı yorgunluk ve bitkinlik
- Eklem ve kas ağrıları
- Boğaz ve karın ağrısı
- Enerji olarak tükenmişlik hissi
- Mide kasılmaları, mide bulantısı ve kusma hali
- Bilinç dışı unutkanlık
- Uyku problemleri
- Depresyon
- Bağırsak ve sindirim sistemi bozuklukları
Kişinin yaşamını önemli derecede etkileyen belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Kronik Yorgunluk Sendromu Tedavisi
Kronik yorgunluk sendromunun kabul edilmiş bir tedavisi yoktur. Tedavi şekli uzman bir psikolog eşliğinde hastanın durumuna ve yaşam şekline göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sendrom ile baş etmenin en önemli yolu düzenli yapılan spor, yürüyüş, kendine zaman ayırma gibi etkinlikleri yapmaktır. Hastanın yaşamını ne derece etkilediği önemlidir. Eğer kişinin yaşam şeklini fazla etkilemediği taktirde ilaç kullanmasına gerek duyulmamaktadır. Ancak bunun yanı sıra hastalığı çok şiddetli yaşayan, yaşam kalitesini ciddi derecede etkileyen kişilere anti-depresan ilaçlar verilmektedir. Uygun görüldüğü taktirde kişiye eklem ve kas ağrıları için, mide ve bağırsa problemleri için ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Bizi İnstagram Sayfamızdan Takip Edebilirsiniz..
Çağın hastalığı malesef, gece yarılarına kadar sohbetler muhabbetler bozulan uyku düzeni ne yaparsın işte sonuç kronik yorgunluk sendromu…