Kreşte tuvalet eğitimi hakkında her şeyi yazımızda paylaşmaya gayret ettik.
Tuvalet eğitimi 36. Aydan itibaren başlayıp 5 yaşına kadar devam edebilir. Genellikle tuvalet eğitimi için ortalama bir yaş verilecekse 2 ile 2,5 yaş idealdir. Fakat bazı çocukların tuvalet eğitimleri 4 yaşından itibaren başlayabilmektedir.
Yazıda Neler Var?
Bazı Çocukların Tuvalet Eğitimlerinin İdeal Olan Yaştan Çok Daha Geç Başlamalarının Bazı Sebepleri Olabilir
- Çocuğun tuvalet eğitimine yanaşmaması
- Bazen çok yoğun çalışan ebeveynlerin çocuklarının tuvalet eğitimi için zaman ayıramamaları
- Çocuğa bakan kişiler yaşlı olabilirler bu nedenle ilgilenemeyebilirler
Bu tip nedenlerle bazen tuvalet eğitimi 4. yaşına kadar gecikebilmektedir.
Çocuğun tuvalet eğitimini geç öğrenmesi toplum tarafından yadırgansa da ebeveynlerin bu konu hakkında morallerini bozmamaları gerekir.
4 yaşına gelmiş bir çocuk zamanının çoğunu dışarıda geçirmektedir. Özellikle de okul öncesi eğitimine katılmaktadır. Bu yaştaki bir çocuğun tuvalet eğitimini kazanamamış olması bazı sosyal sorunlara da yol açabilmektedir. Bu nedenle eğer 4 yaşına kadar bırakılmışsa tuvalet eğitimi, artık bu yaşta mutlaka verilmesi gerekir. Bunun için önce bir hazırlık dönemi olabilir. Birkaç gün çocuk ile bu konu hakkında konuşulur. Anne ve babanın çocuğun cinsiyetine göre uygulamalı örnekleri vermesi gerekir.
Tuvalet Eğitiminin Çocuğa Verilmesi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Tuvalet eğitimi ile ilgili yazılmış çok kaliteli, resimli çocuk kitapları mevcuttur. Bu kitapların okunması gerekir.
- Gündüz saatlerinde çocuk uyanık iken altının bağlandığı bez ve benzeri her şeyin çocuğun menzilinden, görebileceği yerlerden kaldırılması gerekir.
- Bu süreci ebeveynler çok özel bir dönem olarak ve görmeliler. İşlerinden izin alıp çocukları ile ilgilenmeleri gerekir
- En az yarım saatte bir çocuğun tuvaletinin gelmesi ya da gelmemesine bakılmaksızın eğitim amacıyla deneme yapılması gerekir.
- Çocuklar için özel imal edilmiş olan küçük sandalyeler biçimindeki lazımlık olarak adlandırılan tuvaletlerin alınması, çocuğun yavaş yavaş oturtulması ve mümkün ise eğer bilgisayarlardan ve tabletlerden tuvalet eğitimini almış ve tuvaletini yapmaya çalışan çocukların videolarının görsel bir şekilde tuvalet eğitimini almaya çalışan çocuğa izletilmesinin çok faydası olacaktır.
Eğitim esnasında zaman zaman kazalar ya da istenmeyen durumlar olacaktır. Bu durumlarda anne babaların kesinlikle çocuğa bağırmamaları gerekir. Çünkü bu durum çocuğun tuvalet eğitimini almasına olumsuz yönde etkileyecektir. Sabırlı bir şekilde davranılmalı. Çocuk kakası ve çişini yaptıktan sonra iyice temizlenmeli, yıkanmalı ve kurutulmalıdır.
- 4 yaşındaki çocuk, akranlarının yaşlarına göre biraz daha büyük olduğu için gece ve gündüz ara sıra uyuduğu zaman içerisinde uyandırılarak tuvalete götürülebilir. Tuvalet eğitimi, bu şekilde daha sağlıklı bir şekilde uygulamalı olarak kazandırılmış olacak.
Kreşte Tuvalet Eğitimi Nedir?
Normal şartlar altında kreşe giden çocukların tuvalet eğitimlerini almış olmaları gerekmektedir. Fakat kreş ortamında çocuklar bazı aktivitelerini, öz bakım becerilerini daha çabuk kazanırlar. Bu, tabi biraz da çocuğun kişisel yapısına ve öğretmeni ile arasındaki ilişkiye bağlıdır.
Ebeveynlerin üzerine düşen sorumluluk, çocuklarının öğretmenleri ile aynı aşamada hareket etmeleri ve kreş ortamındaki eğitimlerin evde de uygulamaları gerekir.
Örneğin alıştırma külotları alınarak çocukların tuvalet eğitimlerini daha hızlı bir şekilde kazanmaları sağlanabilir.
Çocukları, tuvalet eğitimini tam pekiştirmemiş olan anne babaların bu durumu çocuklarının öğretmenine anlatmaları gerekir. Öğretmenleri de çocuklarının durumuna göre hareket ederler.
Merhaba, yazınızı ilgiyle okudum. Çocukların tuvalet eğitimine geç başlamalarının sebepleri neler olabilir? Bu konuda daha fazla bilgi alabilir miyim?