Bahar alerjisi ilkbahar ve sonbahar aylarında etkisi gösteren, çiçeklerin yaymış olduğu polen olarak adlandırılan tozlara karşı bazı insanlarda farklı reaksiyonlara sebep olan bir hastalıktır. Bahar nezlesi genellikle gözlerde yaşlanma ve hapşırma şeklinde tepkilere neden olan bir hastalık türüdür. Bu hastalığın saman nezlesi, bahar nezlesi, polen alerjisi gibi isimleri de mevcuttur.
Genellikle 14-16 yaş arasında kendisini göstereme başlayan bir hastalık türüdür. Bu hastalığa sahip kişiler hastalığın etkisini aşağı yukarı 25 yaşına kadar hissetmeye devam eder. Bu yaştan sonra hastalığın etkilerinde ciddi bir gerileme görülmeye başlayacaktır. Muhtemelen hayatınız boyunca polene alerjik olacaksınız fakat etkileri daha az olacaktır.
Bahar alerjisi için en etkili tedavi yöntemi aşılardır. Aşılar bir çok alerji için de en etkili tedavi yöntemidir.
Bahar alerjisi bulunan insanların bu hastalıktan kurtulma ihtimali her zaman vardır. Ancak bu ihtimal düşük bir ihtimal olduğu için hastalığın kalıcı olduğu ve bir tedavisinin olmadığı yanılgısı toplum içerisinde hakim olan kanı olarak kendisini göstermektedir.
Bu hastalıktan kurtulmanız için yapmanız gereken hastalığın yoğunlaştığı ilkbahar ve sonbahar aylarında tedbirlerinizi arttırmak ve düzenli şekilde aşılarınızı olmak olacaktır. Eğer siz bunlara dikkat ederseniz kendi vücudunuza yardımcı olacak ve hastalığa karşı savaşmasında çok daha etkin olmasını sağlayacaksınız.
Bahar Alerjisinden Korunmanın Yolları
Bahar nezlesi yukarıda belirttiğimiz gibi ilkbahar ve sonbaharda sizi zorlayacak olan bir hastalıktır. Çünkü bu aylar bitkilerin daha fazla polen döktükleri aylar olacaktır. İşte özellikle bu aylarda dikkat etmeniz gerekenler;
- Çok fazla polen olacak ortamlara yani yeşillik parklara pikniğe vb. gitmemeye özen gösterin.
- Eğer kesinlikle gitmek zorunda iseniz yanınızda ağız ve burnunuzu kapatacak bir maske götürün.
- Arabanızda bulunan polen filtresinin düzgün çalıştığından emin olun ve düzenli olarak kontrol edin.
- Evinize gelince kıyafetlerinizi hemen çıkarın ve mümkünse her gün giydiğiniz kıyafetleri yıkayın ya da yıkamadan tekrar giymeyin.
- Bol bol C vitamini tüketmeye özen gösterin. C vitamini sizin hastalıkla savaşmanızda önemli rol oynayacaktır.
- Her gün duş alamaya son derece özen gösterin.
- Arabanızla seyahat ederken camlarınızın mutlaka kapalı olduğunda emin olun.
- Isırgan otu, elma sirkesi, ananas ve papatya çayı tüketmeniz de bahar ne alerjisinin etkilerini azaltmanıza yardımcı olacaktır.
- Çamaşırlarınız mümkünse evinizin içerisinde dışarıdan toz, polen yapışmayacak şekilde kurutun.
Eğer yazımız faydalı olduysa sağlık kategorimizde size fayda sağlayacak çok daha fazla içerik bulabilirsiniz.